Kemmel, Heuvelland
& World War I

Kemmel

Kemmel is een klein dorp gelegen in de gemeente Heuvelland in West-Vlaanderen, België. De streek van Kemmel staat bekend om zijn prachtige heuvels en pittoreske landschappen, waardoor het een populaire bestemming is voor buitenactiviteiten zoals wandelen en fietsen.

vw-vintage-Kemmel-AHO00293-original-copyright-ok-2000

Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde Kemmel een belangrijke rol omdat het in de buurt van verschillende slagvelden lag. Er zijn verschillende oorlogsbegraafplaatsen in de regio, waaronder de Kemmel American Cemetery and Memorial die de laatste rustplaats is voor 312 Amerikaanse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de regio vochten.

Andere bezienswaardigheden in de regio Kemmel zijn de Kemmelberg, de hoogste heuvel in de omgeving met een prachtig uitzicht op het omringende landschap, en het kasteel De Lovie, een 19e-eeuws kasteel met prachtige tuinen en park. Bovendien is de nabijgelegen stad Ieper de thuisbasis van verschillende WOI-gerelateerde sites, waaronder het Menin Gate Memorial, dat de Britse en Gemenebest soldaten eert die stierven in de Ieper Salient en geen bekend graf hebben.

Heuvelland

Heuvelland is een gemeente in de Belgische provincie West-Vlaanderen, gelegen in het westen van het land (De Westhoek) nabij de Franse grens. De gemeente staat bekend om haar glooiende heuvels, mooie landschap en charmante kleine dorpjes.


lieselotte-de-bie-asAteDbyiJ4-unsplash

De belangrijkste attracties van de Westhoek zijn het natuurschoon, met vele mooie routes om te wandelen, fietsen en rijden. Enkele van de meest populaire bestemmingen in het gebied zijn de Kemmelberg, een heuvel met een prachtig panoramisch uitzicht op het omringende landschap, en de Dode IJzervallei, een beschermd natuurgebied met een gevarieerde flora en fauna.

De Westhoek staat ook bekend om zijn rijke culturele erfgoed, met vele historische plaatsen en monumenten om te bezoeken. Enkele van de meest opvallende zijn de Sint-Sixtusabdij, waar sinds de 19e eeuw trappistenbier wordt gebrouwen, en het Talbothuis, een voormalige Britse soldatenclub tijdens de Eerste Wereldoorlog die nu dienst doet als museum en cultureel centrum.

kemmel-vintage-vw-b72884d2-6b47-4d08-8742-f066b2d833ab

Andere bezienswaardigheden in Heuvelland zijn het jaarlijkse folkfestival in Dranouter, het charmante dorpje Loker en de prachtige Heuvellandwijnroute, die bezoekers langs de wijngaarden en wijnhuizen van de streek voert. Met zijn combinatie van natuurlijke schoonheid, cultureel erfgoed en heerlijke lokale gerechten en dranken is Heuvelland een prachtige bestemming voor iedereen die het beste van het Belgische platteland wil ervaren.

 

Ieper

is een stad in de Belgische provincie West-Vlaanderen, dicht bij de Franse grens. Het speelde een belangrijke rol in de Eerste Wereldoorlog, vooral aan het Westelijk Front, waar enkele van de dodelijkste veldslagen werden uitgevochten. Daarom zijn er in en rond Ieper verschillende plaatsen uit de Eerste Wereldoorlog die van historisch belang zijn en een bezoek waard.

zieben-vh-4xrZT2og3-s-unsplash

Een van de bekendste sites is het Menin Gate Memorial to the Missing, dat zich in het centrum van de stad bevindt. Het monument herdenkt de soldaten van het Britse Rijk en het Gemenebest die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de Ieper Salient zijn gesneuveld en van wie het graf onbekend is. De namen van meer dan 54.000 soldaten zijn in de gedenkmuren gegraveerd.

Een andere belangrijke site is het In Flanders Fields Museum, gevestigd in de Lakenhal in het centrum van Ieper. Het museum geeft een uitgebreid overzicht van de oorlog, met de nadruk op de Ieperboog. Bezoekers kunnen originele artefacten en documenten, interactieve displays en persoonlijke verhalen van soldaten en burgers die de oorlog hebben meegemaakt bekijken.

De nabijgelegen stad Passendale is ook de thuisbasis van het Canadian National Vimy Memorial Park, dat de Canadese soldaten herdenkt die vochten en stierven in de Eerste Wereldoorlog. Het park herbergt verschillende gedenktekens, waaronder de iconische dubbele pylonen die het offer van de Canadese soldaten in de oorlog weergeven.

kemmel-vintage-vw-image0

Naast deze sites zijn er verschillende begraafplaatsen en slagvelden in de omgeving, waaronder Tyne Cot Cemetery, de grootste begraafplaats ter wereld van de Commonwealth War Graves Commission, en de plaats van de Slag om Hill 60, waar Australische en Britse troepen vochten tegen Duitse troepen.

Een bezoek aan deze plaatsen herinnert u aan de verwoesting en opoffering van WO I en de impact ervan op de mensen en gemeenschappen van Ieper en het omliggende platteland.

 

Wereld oorlog 1

De regio's Kemmel en Heuvelland lagen tijdens de Eerste Wereldoorlog in het midden van het Westelijk Front, en er zijn veel sites van historisch belang met betrekking tot de oorlog in het gebied. Hier zijn enkele van de meest opmerkelijke sites om te bezoeken:

  1. Kemmel American Monument: Gelegen net buiten de stad Kemmel, eert dit monument de Amerikaanse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in het gebied vochten.
  2. Bayernwald loopgraven: Deze site beschikt over goed bewaarde Duitse loopgraven die werden gebouwd in 1916. Bezoekers kunnen het netwerk van loopgraven, bunkers en tunnels verkennen en leren over de zware omstandigheden die de soldaten tijdens de oorlog moesten doorstaan.
  3. Hill 60: Op deze heuvel werd tijdens de oorlog hevig gevochten en hij is nu een gedenkteken voor de soldaten die er vochten en stierven. Bezoekers kunnen de loopgraven en tunnels verkennen die in de heuvel zijn gegraven en leren over de verwoestende effecten van de oorlog op het landschap.
  4. Tyne Cot Cemetery: Dit is de grootste begraafplaats ter wereld van de Commonwealth War Graves Commission, met bijna 12.000 graven van soldaten die stierven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bezoekers kunnen hun respect betuigen aan de gevallen soldaten en leren over de impact van de oorlog op individuen en gemeenschappen.
    vince-gx-BqpgbR5OO2M-unsplash
  5. In Flanders Fields Museum: Gelegen in de nabijgelegen stad Ieper, vertelt dit museum het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de regio en heeft tentoonstellingen over de ervaringen van soldaten en burgers tijdens de oorlog.

Dit zijn slechts enkele van de vele sites van historisch belang met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog in de regio's Kemmel en Heuvelland. Bezoekers van de streek kunnen ook tal van andere musea, monumenten en gedenktekens bezoeken die de opofferingen van de strijders in de oorlog eren.